בשוק ההון קיים מידע רב שאפשר ללמוד ממנו על מצבן הפיננסי של חברות, המידע הזה מאפשר לנתח ביעילות את מחירי מניות, תעודות סל, מדדי השוק ועוד. כאשר מנתחים ומבינים את הנתונים הללו ניתן להבין מגמות כלכליות ולקבל תמונת מצב ברורה יותר.
מגמות כלכליות – שוק ההון יכול להעיד על צמיחה או ירידה של חברות ספציפיות, ענפים ומדינות שונות ברמת המאקרו. ברמת המיקרו ניתן לנתח את גרף המחירים של מנייה באינטרוולים שונים וניתן לבחון גם נתוני פונדמנטל כמו מכפיל רווח, דוחות פיננסים ועוד. נתונים פיננסים יכולים לסייע בהערכת הסיכונים הכלכליים הקשורים להשקעות.
ריבית חסרת סיכון היא נתון שאפשר ללמוד ממנו הרבה על רמת הסיכון בשוק, אם הריבית גבוהה זה אומר שיש אלטרנטיבה לכסף בחיסכון בבנק בלי סיכון ואנשים יעדיפו את הריבית חסרת הסיכון מאשר להישאר במניות שנחשבות להשקעות מסוכנות.
בעזרת נתוני השוק והמדדים השונים ניתן לקבל תמונת מצב רחבה יותר ויש אפשרות להשתמש בנתונים הללו לצורך חישוב נתונים סטטיסטים כמו סטיית תקן, אלפא, בטא, מדד שארפ וכו.
מה זה ALPHA?
המונח "אלפא" (ALPHA) מתאר את היחס בין התשואה המצטברת של נייר ערך מסוים לתשואה המצטברת של מדד השוק הרלוונטי לאורך זמן. זהו מדד המשמש למדידת היכולת של מנהלי ההשקעות ליצור תשואה גבוהה יותר מהשוק.
אם מחיר נייר ערך מסוים עולה ב- 12% בתקופה מסוימת, ומדד השוק הרלוונטי עולה בתשואה מצטברת של 10% באותה תקופה, אז האלפא של הנייר הוא 2% (10 – 12). אם האלפא של נייר מסוים חיובי, זה אומר שתשואת נייר הערך גבוהה יותר מהשוק, אם הוא שלילי, זה אומר שהתשואה של הנייר הייתה נמוכה יותר מהשוק.
אופן חישוב האלפא:
(Alpha = R – Rf – beta (Rm-Rf
R מייצג את תשואת התיק
Rf מייצג את שיעור התשואה חסרת הסיכון (ריבית השוק)
(BETA) בטא מייצגת את הסיכון השיטתי של תיק
Rm מייצג את תשואת השוק, לפי מדד
דוגמאות מקולקטיב
מדובר במנהל שמבצע מסחר יומי על חוזים עתידיים על מדד הנסד"ק לשורט וללונג.
ניתן לראות כי נתון האלפא עומד על 0.29 – זה אומר שהמנהל השיג תשואה עודפת על המדד של 29% מתחילת הפעילות.
יואב זליקוביץ הוא משקיע ערך ומחזיק מניות (חברות) לאורך תקופות ארוכות.
ניתן לראות כי נתון האלפא עומד על 0.08 – זה אומר שהמנהל השיג תשואה עודפת על המדד של 8% מתחילת הפעילות.
מה זה BETA?
מדד בטא (Beta) הוא מדד סטטיסטי המייצג רגישות של נייר ערך או תיק השקעות לתנודתיות. המדד משווה את התזוזה של התיק יחסית למדד השוק. נתון הבטא עוזר להבין האם תיק השקעות מסוים נע באותה רמה שהשוק נע, ויכול לספק לנו מידע על תנודתיות התיק. מדד השוק בבורסה האמריקאית הוא מדד S&P 500.
כדי לחשב את הבטא, משתמשים בכלי סטטיסטי המכונה "רגרסיה ליניארית". תוצאת הרגרסיה מראה את היחס בין התנועה של המנייה לתנועה של השוק כולו. ככל שהבטא של המנייה גבוה יותר מ-1, כך המנייה רגישה יותר לתנועות בשוק, ולכן מסוכן יותר להשקעה. בנוסף, אם הבטא של המנייה פחות מ-1, המנייה יותר יציבה ופחות רגישה לתנועות מאשר מדד השוק.
β=1
מראה על כך שפעילות התיק מתואמת מאוד עם מדד השוק, זאת אומרת הצטרפות לתיק השקעות שהבטא שלו היא 1, תנודתיות התיק תיהיה מאוד דומה לתנודתיות של מדד השוק.
β>1
תיק ההשקעות תיאורטית יותר תנודתי מהשוק, לצורך הדוגמא אם בתיק מצויין שהבטא היא 1.5 ההנחה היא שהתיק תנודתי ב-50% יותר מהשוק. זאת אומרת שהתיק מגלם סיכון גבוה יותר מהשוק.
β<1
תיק ההשקעות תיאורטית פחות תנודתי מהשוק, זאת אומרת שתיק ההשקעות פחות מסוכן מהשוק.
אופן חישוב הבטא:
Beta coefficient(β)=Covariance(R e,R m) / Variance(R m)
Re-התשואה על מניה בודדת
Rm-התשואה על השוק הכולל
דוגמאות מקולקטיב
סוחר יומי בחוזים עתידיים במגוון רחב של חוזים לדוגמא חוזים על נפט, זהב, גז טבעי, וחוזים על S&P 500 לשורט וללונג.
בטא של 0.31 אומר שהתיק פחות תנודתי מהשוק בתקופה שנבדקה.
מערכת בקולקטיב המשקיעה לטווח ארוך ומחזיקה מניות (חברות) הקשורות לקריפטו, ביטקויין ובלוקצ'יין.
בטא של 0.84 אומר שהתיק פחות תנודתי מהשוק אבל לא בהרבה.